O autoru

Јa sam Tanja Taubner, i ovo mesto je prostor posvećen književnosti i pisanju.

Negujem kratku formu. Izazovna je, između ostalog i zbog toga što je reći mnogo sa malo reči ne uvek laka stvar, nadasve zanimljiva igra i umnogome inspirišuća za kasnije duže forme.

Isto stoji i sa humorom. Humor je još jedan glas, iliti nit u mom romanu „PETLJE„, Everest medija, Beograd, 2019.

https://bibliotekaxv.wordpress.com/2019/10/24/petlje/

Pre „PETLJI“, objavila sam zbirku priča „SVETLO U PROZORU“, IP „Joković“, Beograd, 2004.

„MRAK NAD KREVETOM“ je moja prva zbirka, naročito važna zato što je prva, i zato što je izdavačka kuća Matica Srpska, Novi Sad, 1994, bila iza nje.

A pre nje, kao srednjoškolac u XIII beogradskoj gimnaziji, dobila sam Okrobarsku nagradu grada Beograda, za zbirku stihova „Svileni svet“. Iako se moj izraz od tada menjao, kako sam se menjala i ja, često je otvorim i pogledam šta sam to tada pisala. I uvek me iznenadi jedna stvar, iznova i iznova, bez obzira što više ne pišem pesme. Iznenadi me ta neka boja, to nešto za šta ovde ne nalazim reč, atmosfera, vrtlog, okrenutost ne samo ka sebi već i ka stvarima okolo. Ne, ni ovo nije dobro objašnjenje. Ipak, moja autentična poetika je začeta još tada, samo je promenila formu, i sazrevala zajedno sa mnom.

Završila sam Opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, a svi poslovi koje  sam obavljala, i od kojih neke i sada radim i živim od njih, poput lekture, redakture, korekture tekstova, i kopirajtinga, vezani su za reči, ili za pisanje, ili za oba.

Otvaranje, raspetljavanje petlji, fokus i sklad jesu put. Biti Ovde i Sada jeste put. Biti, Činiti, Imati jesu koraci na tom putu. Oni idu upravo i baš tim redom. Tako ja vidim te trase. I uverena sa, i osvedočena, da je ovo suverena istina, ma kako na prvi pogled da izgleda u očima sveta.

Na putu otkrivanja sebe, svog autentičnog stila života, pa time i stila u pisanju, nađu se i  nelepe stvari. Ali one sada,  u jednom novom sazvežđu, u novoj geometriji, u novom nečem svemu, menjaju  oblike, kao što menjaju i zvuke, i reči…

Blog „Reči, zvuci, oblici“ vodim od 2011. godine.

O meni još:

blog o meni

linkedIn

https://www.linkedin.com/in/tanja-taubner-82292160/

instagram stranica @tanjataubner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

63 comments

 1. Ovo je neverovatno! Pa mi smo koleginice, jer ja sam završila srpski jezik i književnost, ali u Novom Sadu i takođe radim u školi, a koji predmet predajem, sad se vidi iz aviona : ). Inače, u potpunosti se slažem sa iznesenim mišljenjem u vezi sa neraskidivom povezanošću zvukova i reči, a ideju o tome da je muzika jača, da je muzika najjača, ne da prihvatam svim srcem, već je ona valjda sastavni deo moga bića, kao i Vašeg Tanja ( preći ću na Ti tek uz dozvolu ), jer takav osećaj se ne da isfolirati ni kod koga, zar ne? : )
  p.s.
  Idem sad da pogledam još članaka. Pozdravi, lepi pozdravi,Tanja!!

  • Naravno da ćemo biti na ti. Da li radiš u školi u Beogradu ili u Novom Sadu? Ovaj blog je nastao prvo za potrebe nastave u okviru jednog seminara, ali sam ga nedavno preuredila pošto u Gimnaziji već imamo zajednički. Zato je adresa kakva jeste. Drago mi je da ti se dopada. Pratim tvoje zapise i postove. Pozdrav!

 2. Pozdrav Tanja :D.

  Prakticno smo imenjakinje, a mozda nas i slicne stvari interesuju iako smo razlicite struke zavrsile (geolog sam) :D.

  Slucajno naidjoh na tvoj blog, ali verujem da cu ga namerno i sa zadovoljstvom posecivati.

  Toplo te pozdravljam.

  • Мислим да су сви језици у истом тренутку, истом времену промењени. Неки су постали дурски, неки молски, неки брзи, неки спорији, другачије звуче али су музика у суштини. Мени је најдражи норвешки, иако га не говорим, а волела би, и то управо због звучности, због музике… Много лепо звучи! Бар мени.

 3. Bliska mi je ideja da je sve muzika, zvuk. Moje dete pretače slike u zvuke, prekraćuje sebi tako dosadu. zajedno se ljutimo što fotoaparati ne umeju d azabeleže i zvuk i miris osim slike 🙂 . Zvučne slike koje nalazim na tvom blogu su divne, šteta što nemaš dukmence „like“ jer nekako mi prosto stvara distorziju komentarisati svaku od njih, tako su filgranski nežne 🙂

  • Da, reči su ograničene. Često nemaju tu moć. Nastale su iz muzike. Ali je nisu prevazišle. I neće. Hvala ti na komentaru. Nemaš pojma koliko me je ohrabrio!

 4. Sviđa mi se kako si opisala nastanak reči. 🙂
  I lepo kaže Baklavica, nedostaje ono duglemce za lajk, da svojim kometnarima ne narušavamo harmoniju zvukova koju stvaraš na blogu 🙂

 5. He, negde sam slutila da smo slične struke. 🙂 Ja predajem srpski, to sam i završila u Novom Sadu. Imam retko zadovoljstvo da predajem gramatiku, da decu podučavam nijansama jezika, čaroliji zvuka i magiji značenja, a da književnost dobližavam sebi i drugima iz čiste ljubavi. Ti si još jedna od čarobnica koja rečima vida, a kroz reči, tuđe dobro osećaš dušu onog ko piše. Barem mi se tako čini iz komentara koje vidim kod sebe, ali i drugih. 🙂

 6. Hvala, Marina. Reči su čarobnice. Opasne su one. Poetika reči mi je, inače, postala posebno bitna. Bar ja to zovem poetikom reči. Stalno pokušavam da napišem nešto o rečima, da ih odgonetnem, da prodrem u njihovu suštinu. Eto, završiš književnost i shvatiš da si na početku, he, he!

  • Ali, divno je biti na početku. Svakog trenutka otkriješ neku novu nijansu, značenje, boju, miris u tragu reči. Priznaj da je to mnogo lepše, nego završiti književnost i biti na kraju (mada, znam da je i tvoja i moja igra rečima ovde vodila istom ishodištu – traganju kao ishodištu).

 7. Lepo formulisane misli. Tačne po mom pre osećanju nego znanju. Sada malo lažem jer sam dosta učio o poeziji i mnogo pojmova vezanih za jezik su pojmovi koji se koriste i u muzičkoj teoriji.
  Pozdrav od Nikole. Sada ću da krenem da malo istražujem ovaj blog…

 8. Tonovi-zvucnost su frekvencije koje dusu miluju ili „razvaljuju“, pa sam se nasao zatecen…..i dajem sebi za pravo prenijeti licno iskustvo, koje ni na koji nacin ne omalovazava tvoj sluh, vec naprotiv!!!!
  Zivim u Norveskoj 20.god.
  Zvucnost norveskog jezika je……katastrofalna, bar meni 🙂 a evo i zasto!!!!
  Norvesko slovo……. Æ …….namjestis usta kao da ces reci slovo… A…. a izgovoris slovo…..E….
  Norvesko slovo…..Ø…….namjestis usta kao da ces izgovoriti slovo……O…….a izgovoris slovo…..U……

  To bi bilo cujno, kao kad neko……povraca, to su takvi tonovi.

  Posto u norveskom jeziku ne postoji slovo DZ i DJ…..oni za poznati sok od narance, juise, izgovaraju doslovno …….JUS….. a avion Jumbo-jet, doslovno izgovaraju …..JAMBO JET.

  Ja norveski jezik cujem kao…… Promuklost i zagasitost sjeverne hladnoce u kojoj se stapa muk pijanog covjeka.
  Tako ja cujem TON……..i MENI je bljak!!!

  Kao sto i razlicito vidimo……..tako vjerujem da i razlicito cujemo ……potpuno istu stvar ili ton 🙂
  Dajem tebi za pravo da imas bolji sluh od mene….. 🙂

  Inace volim Norvesku kao svoju drugu domovinu!

 9. Моје уверење је да је тај „хаос“ звукова итакако имао свој смисао и значење. Звук одувек постоји! Лепо си рекла да смо им речима само дали облик и изградили толико разноликих језика. Ми музичари тврдимо да је звук све оно што људским гласом можемо опонашати…какав спектар звукова нас окружује, зар не? А и како би другачије и настала музика?
  „Шетам“ овим твојим страницама. Веома је интересантно! Остајем! 🙂

 10. …Kad čitam tvoje predstavljanje, to me podsjeti na neke misli iz slavne, iako za čitanje jako teške i kompleksne knjige „Igra staklenim perlama“ njemačkog nobelovca Hermanna Hesse-a. Pretpostavljam da si ju čitala?!

 11. …jedan lep drugarski pozdrav do Tebe, …procitao sam novi blog, lep je…ne moze se lajkati i ostaviti komentar…ako si tako podesila, pozdravljam Te, …ako nisi, nesto je do podesavanje ili problem na wordpressu…caooo

 12. Tanja, nedostaješ! Zašto si se zatvorila za komentare? Sećam se kad sam otvarao zadnji blog „otisak“ da sam i ja u početku bio isključen za komentare. Ti si me kritikovala i ja sam popustio i dozvolio komentare. Mislim, kako god Ti hoćeš, samo želim da Ti kažem da nedostaješ. Uostalom, i sama vidiš da je ova blogosfera postala daleko hladnija i bezdušnija od one koju pamtimo…
  Nemoj pogrešno da me shvatiš jer i ja opet razmišljam o isto takvoj odluci…
  I da… Redovno pratim Tvoj blog na Bloggru, (gde je situacija ista što se kometara tiče), mada mislim da je tamo, u toj „drugoj blogosveri“ generalno gledano, baš, baš, mrak…
  Ne znam. Bila si ključna osoba za moje ohrabrenje na početku blogovanja, (a jedan od prvih komentara bio je Tvoj), što je meni kao početniku mnogo značilo. Kontam ja da se menja vreme i da se s njim menjamo i mi. Evo, šaljem Ti veliki pozdrav, naravno s’ nadom da ćeš izvući mač iz podvezice i umesto „ka tamo“ krenuti ka nama. Što se štita tiče, uvek ću biti tu!
  P.S.
  Ako iz bilo kojih razloga smatraš ovaj komentar suvišnim ili neprikladnim slobodno ga obriši, neću se naljutiti.
  Pozdrav!

 13. Odličan sajt, i vizuelno i tematski, mada mene lično zanima obrađivanje erotskih tema, jer je to, (bar ja tako mislim, još uvek tabu tema za naš mentalitet), i uvek ću podržati i ohrabrivati pravo izražavanja i slobodu autora koji se time bavi. Retko je žena koji se upuštaju u tako nešto, ali to mogu samo izuzci, (što mislim da Ti i jesi). Samim tim to govori i o samosvesti, i hrabrosti samog autora. Kao jedinu zamerku naveo bi’ nedostatak interakcije sa čitaocima, ali dobro, tako je od početka zamišljen sajt, a Ti si ipak otvorila priliku za komunikaciju preko meila. U svakom slučaju želim ti puno uspeha sa sajtom i poslom kojim se baviš. Pozdrav!
  P.S.
  Zaboravio sam. Izbor slika za postove je takođe vrh!

 14. Prvi put sam na ovom blogu i pročitala sam samo nekoliko tekstova. Zasad me se najviše dojmila Svetla soba. Nevjerojatno je kako se, vođen riječima, prostor u umu postupno mijenjao – mogla bih čak reći i evoluirao.

 15. Draga Tanja, čitam tvoj blog kad god dobijem obavijest o novom postu, ali nigdje ne vidim opciju ni da komentiram, ni da lajkam. Pa sam otkrila da ovdje mogu nešto napisati. Kad budem mogla doći do tvog romana, pročitat ću ga. I još: uvijek sam zahvalna na tvojim lajkovima <3. Velika pusa, Vesna

 16. Bravo Tanja!.Odlican mozda nije prikladan izraz psiholoski pristup čitaocu jer ostavljaući nas same u , okruženju , vatre , koja gori vječitim plamom ,tu pred nasim očima mi zapravo n emozemo zauzdati znatiželju i neprestance otvaramo nove i nove vatre .Veoma upečatljiv način stvaranja ritmike , u okruzenju vaših priča daje mi za pravo da kažem “ Bravo Tanja sjajni ste !

 17. Upravo sam pročitala Vezivanja, svezivanja, razvezivanja. Sviđa mi se tekst, pogotovo ovako na početku godine kad razmišljamo o teretima prošle/prošlih godina. Nije dobro nositi previše zavezanih tereta, oni su kao balast i s vremenom nas sve više vuku u dubinu i ne daju nam da lako dođemo do zraka i da se s lakoćom održavamo na površini postojanja.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.