Сећања

…су као одјеци. Тренуци који су прошли, и којих више нема. Неопипљиви светови вуку своју светлост, а сами су сенке. Као ветар и дрвеће.
Кажу да се временом успомене слажу једна на другу, и да тек на самом крају ствари добијају смисао. Али шта онда с тим? Оне су тако изван додира, а ако су изван додира и изван стварности су. А биле су стварне. Стварно. Само сада не могу да се понове. Не могу да се опипају нити помиришу. Не могу да се чују. Звуче само онако како им наше сећање нареди да се чују. Јер наше сећање донекле има власт и моћ. Има снагу да одабира шта ће да задржи, а шта да одбаци. Има и талента да ствари прошле донекле измени. Да их учини лепшим или ружнијим. Да им измени боју и изглед. Зато никада са сигурношћу не можемо да тврдимо да ли је нешто било баш тако како сећање каже. Не можемо да знамо до танчина све оно што би желели да знамо. Јер да је тако, сећања не би ни постојала. Постојало би само САДА. Све што се дешавало, и сада би се дешавало. Не би било дилема, ни чежњи, ни сумњи. Не би било сећања и његових тирада. Ни варања, ни улепшавања. Да ли би било тако лепше? Лакше? САДА би било заувек, а заувек велико ништа. Јер без сећања ми јесмо ништа, мада нас, са друге стране, та иста сећања често учине да се осећамо ништавним. Бар на основу онога КАКО се нечега сећамо.
Постоје различити видови сећања. То зависи од сећања. А да ли сећања зависе од нас? Да ли ми зависимо од сећања? Да ли је уопште о зависном односу реч?
Нека сећања боле, нека греју, нека узнемирују, а нека радују.
Сећања носимо као сенке по путу обасјаном месечином. Сећања јесу део нас, али сећања нису ми. Колика год да је њихова снага, ипак ми управљамо њима. Неко их марљиво гаји стално им се враћајући, неко их гура под тепих, неко са бесом пред њих истрчава. Сећања, дакле, зависе од угла под којим светлост месеца пада на пут. Да, чудно је само једно: зашто она најчешће долазе баш када падне мрак.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.