Peta strana sveta

Pod crvenim kišobranima tiho hodaju žene. Kišobrani su nekada bile ruže. Ruže su pevale, rasle i bujale. Sve dok se nisu rasprsle jedne noći. I padale na Zemlju polako. I postale kišobrani. Koji se otvaraju tek kad iščezne dnevno svetlo.

Na drugoj strani, crni se cvetovi otvaraju kao kišobrani. Pod njima brzim korakom hodaju neke druge žene. Uvek po noći. Crni se kišobrani jasno vide u noći.

Treća strana je džinovsko drvo u cvetu. Kroz krošnju prolazi Mesečevo svetlo. Pod krošnjom su takođe žene. Mesec je lila boje. On daje rendgenski snimak celoga ovog mesta. I svake kapi što pada sa neba.

I opet ruže, na četvrtoj. Boje zelene kao oči nekih reka. Žene pod ovim ružama hodaju u krug, u krug. I veruju kako će kiša padati večno.

U tački preseka dijagonala ova četiri mesta jeste spavaća soba. Soba je sivobela i ima predivan strop. U sobi spava mladić. U san mu dolaze žene, crvenim, crnim, lila i zelenim velovima obavijene. Ispod velova nemaju ništa. Iz prostora njihove vasione, one ne mogu da vide njega, on sanja. Sanja ih kako ćute i ne pitaju ništa.

U stvari, u stvari sve ovo nije istina. Sve je na kraju ipak obrnuto. Možda. Jeste. Žene, u crvenom, crnom, lila i zelenom zapravo

na mekim jastucima od čudnog bilja i pene

sanjaju njega

zato što žele da vide,

kakav može da bude,

il kakav jeste,

taj, jedan jedini,

nevidljivi,

koji takođe sneva

i koji je, očigledno,

na petoj strani sveta.

Advertisements

31 thoughts on “Peta strana sveta

  1. Urbani san letnje noći. Naravno, ima nešto i od bajki, spomenara, leksikona, mirišljavih koverata, a ako se baš udubiš, tu su čak i srca u chatu, kratke sms, noćni uzdasi i povetarac koji golica zavese kroz „na lakat“ otvorene prozore, jer ima vremena – toplije noći tek dolaze.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s