Zamišljati… zamišljati… zamišljati…

Zamišljati Lorku kako lagano hoda kroz lavirint od žive ograde, prateći jedan ton, i kako pronalazi fontanu, i ribice u njoj, i novčiće na dnu. Kada se nagne i vidi sve to, shvati da je nota, nota u jarkoj boji. Jer sve vreme je u pitanju traganje za cvetom koji ne živi s ove strane sveta. Zamišljati kako sad sedi na rubu fontane, znajući da će jako teško naći put nazad, kako razgleda okolinu i pita se hoće li ubrati ružu, recimo da je ruža, ako je ikada spazi. Zamišljati kako dolazi veče. Lorku čekaju, i on se ne vraća. Da li i tako može izgledati smrt?

Zamišljati Sebastijana kako trčkara tuda po vrtu, prska se kod fontane, Lorku, naravno, ne vidi. Traži brata i loptu, isprva razdragan, zatim radoznao, na kraju plače. Pala je noć. Da li i tako može izgledati smrt.

Zamišljati Noru, Helgu, Suzi, Kler, Demijana… kako u tom vrtu… zamišljati ih tamo… kako nekuda trče, nekuda trče… i onda… i onda… Da li i tako može izgledati?

Reč je o smrti pokretne slike, kojom dominira zeleno i Mesec, i topli, hrapavi glas što šapuće: „Zamišljati… zamišljati…“

sve tako šapuće dok ne svane… dok ne svane… sve dok ne svane…

 

Advertisements

12 thoughts on “Zamišljati… zamišljati… zamišljati…

  1. Čitajući ovaj tekst pomišljam kako je smrt individualna stavr, nešto sasvim lično kad je prirodna, i jedinstveno kao šro je i život jedinstven. Kao što je i ova priča jedinstvena.

    • O pa hvala. Ako si je doživeo kao jedinstvenu, onda uzimam sebi za pravo da sam dobila kompliment :). Da, male smrti jesu individualne, i sasvim lične.

  2. Sjajnih tekstova ima na tvom blogu, a ja nikako ne stižem da im se posvetim malo više. Potrudiću se u narednom periodu. Inače, zbog tvojih komentara verovatno, koje si mi upućivala, imam utisak da se odavno poznajemo i ZAMIŠLJAM si mi bliska 🙂 Veliki pozdrav!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s