San u prozoru

San je trenutak sa dugim prekidom. I san je taj prekid. U preseku prekida je trenutak gledan odozgo. Prekid postaje prozor omanje udobne trpezarije. Drveno okno, staklo i nešto slično garnišni sa koje vise nejednake saksije sobnog bilja koje ne cveta. Takva je zavesa na ovom prozoru. Savitljive grane sa lišćem čiji oblici zavise od vrste, prekriva njegove dve trećine.

Soba se menja kroz vreme, ali ostaje ista. Na prozoru su sada zavese od prozirnih tkanina.

Sada su na prozoru zavese od čipke.

I sad su heklane.

A sad – samo okno i tama, ako takva zavesa može tako da se opiše.

Prekid postaje prozor sa saksijama u kojima su zelene biljke bescvetnice što ne mirišu, i umiruju, i dokazuju da je soba dom.

San nije pretskazanje zato što nije poklonjen tako. San je dragocen poklon ali samo ako se san prihvati kao poklanjanje. Tada u njemu može da se govori, ponaša, reaguje kao u budnom stanju. I tada san postaje ono što i treba da bude, što u stvari jeste – postaje trenutak sa dugim prekidom.

Šta se u prekidu događa skriva se iza zavesa. Tu je sva istina.

9 Comments

  1. Znaš čega se setim kad pročitam neke od tvojih priča? Ima neki klip gde ili Frenk Zapa ili Alis Kuper pričaju o tome kako ih je Zapa „otkrio“. Došli su valjda na neku audiciju za snimanje u neki njegov studio, odslušao je sve i rekao: „Ne kapiram“. Oni su ga, naravno, zbunjeno pitali „Jel’ to dobro ili nije?“. „O, snimiću vam ploču… zato što ne kapiram“.
    Tako se nekako osetim kad pročitam nešto tvoje. Ne kapiram… ali dobro je. 😉 I ono, da imam štampač u boji i izdavačku kuću verovatno bi ti izdao neku knjigu… Ovako, moraćeš da se zadovoljiš ovim gologuzim komplimentom 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.